Kuchnia to pomieszczenie bardzo specyficzne. Spędzamy w niej wiele czasu. W ciągu doby wielokrotnie przekraczamy jej próg. Dodatkowo w kuchni panują określone warunki, czyli podwyższona temperatura, wilgotność oraz tłuszcz i zapachy unoszące się w powietrzu. Zamknięcie drzwi ogranicza rozprzestrzenianie się tego wszystkiego po domu, ale również może utrudniać komunikację. Dlatego drzwi do kuchni muszą być dobrze dopasowane do rozkładu mieszkania, praktyczne w użytku oraz wykonane z wysokiej jakości materiałów.
Dobre drzwi do kuchni
Fakt, że drzwi kuchenne znajdują się ciągłym ruchu powoduje konieczność stosowania skrzydeł lekkich, ale też i wystarczająco wytrzymałych. Dobrze sprawdzają się np. gładkie płyty HDF oraz szkło. To ostatnie jest szczególnie pożądane przez użytkowników mieszkań urządzonych w nowoczesnym, minimalistycznym stylu. Szklane drzwi doskonale komponują się w takich właśnie wnętrzach, a ponadto łatwo zmienić ich wizerunek. Oczywiście szkło musi mieć odpowiednią grubość i być tzw. szkłem bezpiecznym. Niezależnie od materiału, z którego wykonane są drzwi do kuchni, nie powinny one trzaskać podczas zamykania oraz winny lekko się otwierać i płynnie poruszać na zawiasach.
Drzwi uchylne – kierunek otwierania
Najczęściej stosowanym typem drzwi wciąż są modele uchylne. Podczas wyboru należy zastanowić się nad sposobem ich otwierania. Jeśli drzwi będą uchylać się do wewnątrz kuchni, nie trzeba wygospodarowywać na nie wolnej powierzchni w przedpokoju. Pamiętajmy jednak, że w tym przypadku możemy mieć pewne ograniczenia przy aranżacji przestrzeni kuchennej – zwłaszcza jeśli meble zaplanowane są po obydwu stronach tego wnętrza.
Otwieranie drzwi kuchennych w stronę korytarza ma tę zaletę, że niedomknięte skrzydło można pchnąć ciałem (np., gdy ręce mamy zajęte talerzami). Tu jednak przedpokój musi mieć odpowiednią powierzchnię, co niestety bardzo często bywa problematyczne (przede wszystkim w mieszkaniach blokowych).
Rozmiar drzwi do kuchni i ich prawidłowy montaż
Niezwykle ważny jest też optymalny rozmiar drzwi i właściwe ich osadzenie w ościeżnicy. Te, które prowadzą do kuchni nie powinny być węższe niż standardowo stosowane 80 cm, przy czym – im szersze drzwi kuchenne zamontujemy, tym będą one bardziej komfortowe w użytkowaniu. Wskazane i dość często stosowane do tych pomieszczeń są szerokie drzwi dwuskrzydłowe.
Pod pojęciem właściwego osadzenia drzwi kuchennych w ościeżnicy należy rozumieć brak progu oraz pozostawienie na dole szczeliny wentylacyjnej, która zapewni prawidłową cyrkulację powietrza w całym mieszkaniu.
Estetyka drzwi kuchennych
Obok parametrów technicznych, należy oczywiście uwzględniać walory estetyczne drzwi do kuchni. Najlepiej jeżeli będą one pochodziły z tej samej serii i od tego samego producenta, co wszystkie pozostałe drzwi wewnętrzne w domu. Pozwala to zachować spójność poszczególnych wnętrz oraz jest sporym ułatwieniem podczas aranżacji przedpokoju.
Do małych kuchni powinniśmy wybierać drzwi częściowo przeszklone. Pełne skrzydła mają bowiem bardziej przytłaczający charakter i sprawiają, że wnętrza wydają się jeszcze mniejsze niż są w rzeczywistości. Estetycznych drzwi kuchennych z różnorodnymi przeszkleniami jest na szczęście aktualnie całkiem spory wybór. Postawmy raczej na gładką powierzchnię skrzydła, by jego okresowe czyszczenie było jak najmniej kłopotliwe. Dekoracyjne żłobienia i ornamenty sprzyjają gromadzeniu się na nich tłuszczu i brudu.
Skrzydło uchylne, przesuwne czy łamane?
Jak już wspomniano powyżej – najpopularniejsze są ciągle drzwi skrzydłowe (uchylne). Nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani wyłącznie na ten typ zamykania kuchni. Wszędzie tam, gdzie brakuje miejsca na standardowe drzwi, najlepiej jest stosować skrzydła przesuwne, których system chowa się w ścianie. Wprawdzie, by wdrożyć to rozwiązanie, konieczne jest dobudowanie drugiej ścianki działowej, ale w zamian za to zyskujemy dowolność aranżacji zarówno samej kuchni, jak i przedpokoju. Po otwarciu drzwi, ściany obydwu tych pomieszczeń pozostają wolne.
Drzwi łamane nie są szczególnie polecane do zastosowań kuchennych, choć w niektórych domach funkcjonują i jakoś się sprawdzają. W przypadku takiej konstrukcji skrzydła, może występować problem z jego obsługą. Zawsze potrzebna jest jedna wolna ręka. Ponadto należy pamiętać, że drzwi łamane wymagają szerszego otworu niż pozostałe.
Kuchnia bez drzwi – wady i zalety
Kiedy mowa jest o kuchni bez drzwi, na myśl nasuwa się w pierwszej kolejności przestrzeń otwarta i połączona w jedną całość z salonem. To tzw. aneksy, które aktualnie są bardzo modne i chętnie aranżowane. Mieszkania z otwartą kuchnią rzeczywiście wyglądają przestronnie i nowocześnie, ale należy zdawać sobie sprawę, że nie jest to rozwiązanie zupełnie pozbawione wad. Do zasadniczych należy konieczność utrzymywania porządku na bieżąco. Dla niektórych z nas nie jest to być może żaden problem, ale inni mogą mieć z tym kłopot. Dodatkowo, aranżując kuchnię połączoną z salonem, trzeba liczyć się z tym, że nie unikniemy rozprzestrzeniania się zapachów po całym domu – nawet mimo zastosowania dobrej jakości pochłaniacza. Także i ta kwestia może być w niektórych przypadkach problematyczna. Zupełnie odrębną sprawą jest to, że zorganizowanie otwartego aneksu kuchennego bywa kłopotliwe, a czasami nawet całkowicie niemożliwe w realizacji.
Oprócz kuchni otwartych, do których drzwi nie są potrzebne ze względów oczywistych, nadal spotyka się kuchnie w postaci wydzielonych pomieszczeń, ale bez drzwi. Przyczyny takiego stanu rzeczy są różnorodne. Niekiedy o wystawieniu skrzydła z framugi decydują względy praktyczne. Innym zaś razem jego montaż jest po prostu niemożliwy bez poważniejszej przebudowy ściany. Zdarza się tak zwłaszcza w budownictwie starszego typu, gdzie króluje uwielbienie dla łuków lub mocno poszerzonych wejść do kuchni.
Koniec hotelu Marriott w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?