Nasze babcie i prababcie doskonale znały proces pieczenia chleba. Wtedy ciasto zagniatało się ręcznie, czekało do jego wyrośnięcia i piekło w specjalnym piecu opalanym drewnem. Wszystko to sporo trwało i wymagało cierpliwości oraz zaangażowania. Dziś nikt nie ma już w domu takiego pieca i mało kto dysponuje czasem, by samodzielnie zmagać się zagniataniem chlebowego ciasta. Choć warto wiedzieć, że chleb można też upiec w zwykłym piekarniku elektrycznym. Jednak nowoczesne gospodynie domowe dużo częściej korzystają ze specjalnych automatów do pieczenia chleba. To wygodne w użytku i niekosztujące bardzo wiele urządzenia, które albo sprawdzają się dobrze, albo kiepsko. Od czego to zależy? O tym poniżej.
Polecamy także: Zrób domowy chleb. Jaki automat do pieczenia chleba warto kupić
Moc maszyny do pieczenia chleba – na to koniecznie zwróć uwagę przy zakupie!
Moc automatów do pieczenia chleba (określana w Watach) mówi o wydajności energetycznej tych urządzeń, czyli o czasie, w którym sprzęt może pracować be przerwy. Dostępne na rynku automaty mają moc od 250 do 1650 W. Optymalną wartością jest w tym przypadku około 1000 W. Sprzęty o najniższej mocy mogą bowiem nie radzić sobie z zagnieceniem i wyrobieniem ciasta na chleb, ponieważ jest ono dosyć ciężkie. Warto też jednak zdawać sobie sprawę, że wyższa moc oznacza większe zużycie energii elektrycznej. Dlatego zakup urządzenia o najwyższej mocy także nie będzie najlepszym pomysłem.
Inną kwestią jest to, że w maszynach o większej mocy znajduje się większa ilość grzałek. A to właśnie one gwarantują równomierny i poprawny wypiek chleba. Modele wyposażone w pojedynczą grzałkę nadają się wyłącznie do małych wypieków wykonywanych z mąki pszennej.

Mieszadła w wypiekaczach do chleba
Producenci wypiekaczy do chleba przewidzieli w tych urządzeniach jedno lub dwa mieszadła. Sprzęty z jednym mieszadłem są w stanie jednorazowo wyrobić mniejszą ilość ciasta (najczęściej można z nich pozyskać chleb o wadze do 0,8 kg). Nie są to wypiekacze gorszej jakości, ale mogą okazać się niewystarczające – zwłaszcza w domach, w których liczba członków rodziny jest większa, a my nie chcemy piec chleba codziennie.
Automaty z dwoma mieszadłami pozwalają na wypiek chleba o wadze do 1,6 kg, czyli są silniejsze i lepiej radzą sobie z jednorazowym wyrabianiem większej ilości ciasta. Można zatem powiedzieć, że pracują wydajniej i są odpowiedniejsze dla większych rodzin i domów, w których chleb piecze się co kilka dni.
Komory maszyny do pieczenia chleba
Ważna jest zarówno ich liczba, jak i pojemność. Standardowe urządzenia mają jedną (większą lub mniejszą) komorę, ale w sklepach można też znaleźć sprzęty z dwiema komorami. To bardzo interesujące rozwiązanie, ponieważ pozwala na jednoczesne wypiekanie dwóch rodzajów chleba (np. pszennego i razowego). Idealnie sprawdza się w domach, w których jeden z członków rodziny musi jeść chleb specjalny (np. bezglutenowy).
Zróżnicowanie pojemności komór w automatach do chleba pozwala na wypiekanie różnej wielkości bochenków. Odpowiednio – możliwe jest pozyskanie chleba o wadze: 0,5 kg, 0,75 kg i 1 kg. Parametr ten należy dopasować do indywidualnych potrzeb i przyzwyczajeń żywieniowych wszystkich domowników. Są domy w których 0,5 kg chleb wystarczy na dwa – trzy dni, a są też i takie, gdzie w ciągu dnia zniknie 1 kg chleba. Optymalny wybór wielkości bochenka pozwoli ciągle cieszyć się świeżym pieczywem i nie marnować go.

Programy pieczenia
Maszyny do pieczenia chleba mają od kilku do kilkunastu różnych gotowych programów. Programowanie dyktowane jest rodzajem pieczywa, które chcemy wypiekać. Automatyczne dostosowanie mocy ora czasu pracy urządzenia pozwala na otrzymywania różnorodnych wypieków. Najpopularniejsze programy to:
- do wypieku chleba pszenno – żytniego;
- do wypieku chleba razowego;
- do wypieku chleba tostowego;
- do wypieku pieczywa specjalnego (np. chleba bezglutenowego);
- do wypieków na słodko;
- do wyrabiania ciasta na makaron, kopytka, pizzę;
- do samego wypiekania ciast wyrobionych ręcznie;
Niektóre wypiekacze mają też program do pieczenia bagietek oraz do gotowania powideł, konfitur i dżemów. Są też takie urządzenia, w których program można ustawić indywidualnie. Co ciekawe – wśród oferowanych programów nie znajdziemy takiego, na którym można by upiec najbardziej tradycyjny z chlebów, czyli na zakwasie. Cechą charakterystyczną tego rodzaju pieczywa jest to, że potrzebuje ono więcej czasu na wyrośnięcie niż wszystkie pozostałe jego odpowiedniki. Każdy automat można jednak wykorzystać przynajmniej częściowo do uzyskania takiego chleba. Można zaprogramować sprzęt na zagniatanie, po czym wyłączyć go na wymagany czas i dopiero po jego upływie uruchomić pieczenie. Można też zagnieść ciasto w maszynie i upiec je w piekarniku.
Funkcje dodatkowe w maszynach do pieczenia chleba – co może Ci się przydać?
W wypiekaczach do chleba spotkać można różne funkcje dodatkowe, których istnienie niekoniecznie podnosi cenę urządzenia, a okazuje się bardzo przydatne w praktyce. Taką funkcją jest z całą pewnością opóźniony start. Pozwala on przygotować składniki ciasta i nastawić maszynę np. przed pójściem spać po to, aby rozpoczęła ona swoją pracę o kilka godzin później i wypiekła nam świeży chleb na określoną godzinę poranną.

Dzięki opóźnionemu startowi można codziennie na śniadanie zajadać się świeżusieńkim i jeszcze ciepłym pieczywem. Choć trzeba przyznać, że funkcja ta ma też pewne ograniczenia. Nie sprawdza się chociażby w przypadku chlebów z dodatkami, których czas dodania jest sygnalizowany przez maszynę (urządzenie pracujące w nocy będzie wydawało dźwięki informujące o potrzebie dodania określonych składników). Opóźnionego startu nie powinno się też używać do wypieków z łatwo psującymi się składnikami (np. ze świeżymi drożdżami, owocami, jajami, mlekiem, itp.).

Inna przydatna funkcja maszyn do pieczenia chleba to podtrzymywanie temperatury wypieku. Mają ją właściwie wszystkie tego rodzaju urządzenia, ponieważ niewyjęty tuż po zakończeniu pieczenia chleb może zawilgotnieć. Jednak dzięki około godzinnemu podtrzymywaniu podwyższonej temperatury w automacie można też dłużej cieszyć się ciepłym pieczywem, co przydaje się zwłaszcza osobom niechętnym do porannego wstawania.
Jeszcze jedna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to sygnalizacja dodawania składników. Jeśli maszyna posiada tę funkcję, zasygnalizuje nam dźwiękowo o odpowiednim czasie na dodanie np. dodatków do chleba. Pieczywo z ulubionymi ziołami, czosnkiem czy cebulą jest smaczniejsze i zdrowsze, ale te składniki należy dodawać w momencie, kiedy ciasto jest już w pewnym stopniu zagniecione. Sygnalizator dźwiękowy całkowicie rozwiązuje problem naocznego kontrolowania przebiegu tego procesu.

Trwa budowa mostu nad torami w Bukownie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?