Nie muszą być w konkretnym stylu – angielskim, prowansalskim czy rodem z polskiej wsi. Nie chodzi przecież o to, aby zamieniać dom w skansen. Warto o tym pamiętać zwłaszcza gdy kuchnia jest aneksem pokoju dziennego, bo wiejski prymitywizm przybrany ludowym rzemiosłem na pewno będzie zgrzytał w zetknięciu ze współczesnym wystrojem salonu.
Meble kuchenne
Wystarczy wybrać drewniane meble w naturalnym kolorze lub malowane (rezygnujemy z egzotycznych fornirów, frontów laminowanych i lakierowanych na wysoki połysk). Inaczej jednak niż w przypadku kuchni nowoczesnej, ukrywającej wszystko, w tradycyjnej powinny się znaleźć oszklone szafki i otwarte półki, witryna lub regał. Klimat tworzymy bowiem, eksponując to, czego używamy w kuchni na co dzień.
Owoce i przyprawy jako dekoracja
Od wiosny do późnej jesieni najobfitszym i zarazem najtańszym źrodłem dekoracji jest po prostu targ owocowo-warzywny. Wiklinowy kosz pełen świeżych jarzyn postawiony na blacie i gliniana misa z czereśniami na stole napełnią kuchnię naturalnymi kolorami i aromatami. Nie powinno też zabraknąć ciętych kwiatów. Niech to będą raczej skromne bukiety kwiatów polnych, słoneczników, malw czy astrów, a nieeleganckich róż i piwonii.
Okres letni to najlepsza pora na to, aby na parapecie kuchennym założyć miniogródek ziołowy. Przyprawy pięknie się prezentują w glinianych lub blaszanych pojemnikach, wiklinowych koszyczkach albo drewnianych skrzynkach. Z uprawy będziemy mieli, oprócz dekoracyjnych, wiele innych korzyści. Pociągnięcie ręką po gałązkach ziół uwalnia z nich oszałamiający zapach. W każdej chwili możemy uszczknąć z czubka kilka listków do doprawienia obiadu. A jeśli w domu są dzieci, będzie to dla nich miła lekcja przyrody. Nauczą sie odróżniać melisę od tymianku czy bazylię od kolendry. Dla lepszej zabawy proponujemy wetknąć do każdej doniczki tabliczkę z nazwą „ziółka”, tak jak się to robi w ogrodzie botanicznym.
Ozdobne pojemniki i słoiki
Gdy minie pora kwitnienia i owocowania, wtedy stylizujemy kuchnię na zasobną spiżarnię. Nie polecamy jednak wieszania pęków suszonych ziół i warkoczy czosnku, bo szybko pokrywają się kurzem i przestają wyglądać apetycznie. Lepiej zastawić półki i witryny starannie dobranymi do stylu kuchni pojemnikami na kasze, makarony, groch, fasolę i oczywiście przyprawy.
Wszystko, co nie musi stać w lodówce, może być ozdobą kuchni. Jeśli nawet nie robimy przetworów z owoców i warzyw, warto przygotować parę słoiczków wyłącznie do dekoracji. Nic tak nie tworzy ciepłej atmosfery domu, jak staroświeckie konfitury i kompoty. Szczególnie jeśli zwyczajem babć każdą pokrywkę ozdobimy skrawkiem kolorowej tkaniny i przewiążemy tasiemką, a na słoju nakleimy nalepkę z intrygującą treścią, np. „truskawki smażone z pieprzem”.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Ideal Lux Le Roy 73439
Lampa stołowa Le Roy TL1 Small 073439 Ideal Lux De…
kup teraz

Ideal Lux Lampka Nocna Led Okrągła Biała Cerchio Tl (1000112092)
Lampa stołowa CERCHIO TL sprawdzi się w pomieszcze…
kup teraz

Zuma Line Adana (5525BK)
Lampa stołowa ADANAKolekcja lamp stołowych ADANA t…
Polska w czołówce Europy! Jest raport CBRE