Kuchnia tradycyjna - ciepłe i klimatyczne aranżacje

Hanna Rybarska
Kuchnia to miejsce spotkań i wspólnego gotowania, dlatego musi być ciepła i przytulna.
Kuchnia to miejsce spotkań i wspólnego gotowania, dlatego musi być ciepła i przytulna. shadowfirearts Pixabay
Tradycyjne kuchnie mają wielu zagorzałych zwolenników i nigdy nie wychodzą z mody. Może dlatego, że kojarzą się z ciepłym rodzinnym domem? Na pewno dają nam większe pole do popisów dekoratorskich.

Nie muszą być w konkretnym stylu – angielskim, prowansalskim czy rodem z polskiej wsi. Nie chodzi przecież o to, aby zamieniać dom w skansen. Warto o tym pamiętać zwłaszcza gdy kuchnia jest aneksem pokoju dziennego, bo wiejski prymitywizm przybrany ludowym rzemiosłem na pewno będzie zgrzytał w zetknięciu ze współczesnym wystrojem salonu.

Meble kuchenne

Wystarczy wybrać drewniane meble w naturalnym kolorze lub malowane (rezygnujemy z egzotycznych fornirów, frontów laminowanych i lakierowanych na wysoki połysk). Inaczej jednak niż w przypadku kuchni nowoczesnej, ukrywającej wszystko, w tradycyjnej powinny się znaleźć oszklone szafki i otwarte półki, witryna lub regał. Klimat tworzymy bowiem, eksponując to, czego używamy w kuchni na co dzień.

Owoce i przyprawy jako dekoracja

Od wiosny do późnej jesieni najobfitszym i zarazem najtańszym źrodłem dekoracji jest po prostu targ owocowo-warzywny. Wiklinowy kosz pełen świeżych jarzyn postawiony na blacie i gliniana misa z czereśniami na stole napełnią kuchnię naturalnymi kolorami i aromatami. Nie powinno też zabraknąć ciętych kwiatów. Niech to będą raczej skromne bukiety kwiatów polnych, słoneczników, malw czy astrów, a nieeleganckich róż i piwonii.

Okres letni to najlepsza pora na to, aby na parapecie kuchennym założyć miniogródek ziołowy. Przyprawy pięknie się prezentują w glinianych lub blaszanych pojemnikach, wiklinowych koszyczkach albo drewnianych skrzynkach. Z uprawy będziemy mieli, oprócz dekoracyjnych, wiele innych korzyści. Pociągnięcie ręką po gałązkach ziół uwalnia z nich oszałamiający zapach. W każdej chwili możemy uszczknąć z czubka kilka listków do doprawienia obiadu. A jeśli w domu są dzieci, będzie to dla nich miła lekcja przyrody. Nauczą sie odróżniać melisę od tymianku czy bazylię od kolendry. Dla lepszej zabawy proponujemy wetknąć do każdej doniczki tabliczkę z nazwą „ziółka”, tak jak się to robi w ogrodzie botanicznym.

Ozdobne pojemniki i słoiki

Gdy minie pora kwitnienia i owocowania, wtedy stylizujemy kuchnię na zasobną spiżarnię. Nie polecamy jednak wieszania pęków suszonych ziół i warkoczy czosnku, bo szybko pokrywają się kurzem i przestają wyglądać apetycznie. Lepiej zastawić półki i witryny starannie dobranymi do stylu kuchni pojemnikami na kasze, makarony, groch, fasolę i oczywiście przyprawy.

Wszystko, co nie musi stać w lodówce, może być ozdobą kuchni. Jeśli nawet nie robimy przetworów z owoców i warzyw, warto przygotować parę słoiczków wyłącznie do dekoracji. Nic tak nie tworzy ciepłej atmosfery domu, jak staroświeckie konfitury i kompoty. Szczególnie jeśli zwyczajem babć każdą pokrywkę ozdobimy skrawkiem kolorowej tkaniny i przewiążemy tasiemką, a na słoju nakleimy nalepkę z intrygującą treścią, np. „truskawki smażone z pieprzem”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Trwa budowa mostu nad torami w Bukownie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na urzadzone.pl urzadzone.pl