Robimy pikle – to łatwe! Przepisy i porady dla początkujących

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Domowe pikle są pyszne i łatwe do przygotowania, a ich smak będzie nas cieszył, przez całą zimę.
Domowe pikle są pyszne i łatwe do przygotowania, a ich smak będzie nas cieszył, przez całą zimę. Florina
Stragany są jeszcze pełne świeżych i niedrogich warzyw. Warto z tego skorzystać i zrobić pyszne pikle. To naprawdę nietrudne.

Dostępne teraz świeże warzywa możemy łatwo przerobić na smaczne pikle – zimą podziękujemy sobie za to serdecznie. Pikle, czyli warzywa zaprawiane w marynacie na bazie octu, są świetnym dodatkiem do serów żółtych, mięs, burgerów. Można je wykorzystać do kanapek, sałatek, koreczków. W dodatku na pikle nadają się różne warzywa: m.in. ogórki, papryka, cukinia, marchew, rzodkiewka, kalafiory, patisony, nawet cebula, czy czosnek. Z piklami nie grozi nam monotonia i nuda. Zatem – do dzieła!

Piklujemy warzywa na zimę

Podstawą pikli jest marynata z wody, octu, cukru i przypraw, takich jak: liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca (można też stosować curry, kurkumę, goździki, a zamiast cukru – używać miodu). Proporcje zalewy różnią się w zależności od przepisu, ale ogólnie jest to 4-5 szklanek wody na 1 szklankę cukru i 1 szklankę octu 10% (tu obowiązuje zasada: ile octu, tyle cukru). Wszystkie składniki zalewy gotujemy razem przez kilka-kilkanaście minut. I zostawiamy do przestygnięcia.
Musimy też przygotować warzywa – wystarczy je umyć, obrać i pokroić ( z papryki usuwamy też pestki). Pokrojone warzywa wrzucamy do słoika i zalewamy wystudzoną zalewą. Potem już tylko trzeba zapasteryzować słoiki, żeby nasze pikle były trwałe.

Pasteryzujemy pikle

Do przygotowania pikli najlepsze są słoiki typu twist. Słoiki i zakrętki muszą czyste i w żaden sposób nieuszkodzone.
Do przygotowania pikli najlepsze są słoiki typu twist. Słoiki i zakrętki muszą czyste i w żaden sposób nieuszkodzone. Florina

Pasteryzacja to naturalny i prosty sposób konserwacji żywności. W tym celu bierzemy garnek (najlepiej duży), na jego dno kładziemy ścierkę i wkładamy słoiki z piklami (tak, żeby nie stykały się ściankami). Do garnka wlewamy wodę (do ok. ¾ wysokości słoików) i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut (czas pasteryzacji różni się w zależności od przepisu). Zwróćmy tylko uwagę na to, jakich słoików używamy.
_– Warto pamiętać, że do pasteryzacji jest zalecane użycie klasycznych słoików z metalową nakrętką typu twist. Słoiki z gumką czyli tzw. weki pod wpływem gotowania mogą stać się nieszczelne, dlatego w tym wypadku zaleca się wekowanie (wekowanie w skrócie polega na obróceniu gorących słoików wypełnionych przetworem dnem do góry, zawinięcie w gruby ręcznik i pozostawienie na kilkanaście godzin do ostygnięcia). Ponadto na rynku są już dostępne słoiki, których nakrętki zawierają dodatkową warstwę silikonu i dzięki temu można przygotować przetwory bez konieczności gotowania słoików _– mówi Sandra Chyła z Florentyny, dystrybutora artykułów gospodarstwa domowego m.in. słoików marki Florina.
Kiedy przetwory zapasteryzują się - wyjmujemy słoiki z gorącej wody i kiedy ostygną – spokojnie czekamy na zimę, żeby podelektować się smakiem naszych pikli. Prawda, że nic trudnego?

Łatwe i sprawdzone przepisy na pikle z ogórków

Na początek proponujemy dwa przepisy na pikle z ogórków.

Pikle z ogórków w zalewie musztardowej

Składniki: 2-2,5 kg ogórków gruntowych
Zalewa: 4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 2 x po ¾ szklanki cukru, 5 łyżeczek musztardy delikatesowej, 1 łyżka soli, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki kurkumy.

Przygotowanie pikli

Ogórki obieramy i kroimy (np. wzdłuż na 4 części lub w grube plastry), wkładamy do słoików. Wszystkie składniki zalewy gotujemy przez kilka minut. Przestudzoną zalewą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy przez 7 minut (słoiki wyjmujemy z gorącej wody).

Pikle po żydowsku

Składniki: 2,5-3 kg ogórków gruntowych
czosnek, marchew, cebula, koper, natka pietruszki i selera
Zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka cukru, 1 szklanka octu 10%, 2 łyżki soli.

Przygotowanie pikli:

Ogórki obieramy ze skórki i kroimy. Do każdego słoika wkładamy: 2 ząbki czosnku, 3 plastry marchewki, 1 plaster cebuli, 1 łyżkę posiekanej natki i kopru oraz oczywiście – ogórki (najlepiej pokrojone wzdłuż na 4 części).
Gotujemy wszystkie składniki zalewy, a kiedy ostygnie, wlewamy ją do słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut (słoiki wyjmujemy z gorącej wody).

W obydwu przypadkach, jeśli ogórki kroiliśmy wzdłuż, możemy usunąć z nich gniazda nasienne.

Amerykańskie pikle z cukinii

I jeszcze przepis na pikle nieco inne, bo amerykańskie. Ponieważ oryginalnie nie są one pasteryzowane, musimy je przechowywać w lodówce, a okres ich trwałości jest krótszy. Oczywiście takie pikle również możemy zapasteryzować.
Składniki: 1 duża cukinia (obrana i pokrojona w cienkie plastry)
1 średniej wielkości cebula
Zalewa: 2 łyżki stołowe soli, 2 szklanki octu jabłkowego, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki zgniecionych nasion gorczycy (lub tzw. suchej musztardy), 1 łyżeczka kurkumy, 3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy, 3 ziarenka pieprzu.

Przygotowanie pikli:

Cukinię i cebulę obieramy, kroimy i wrzucamy do dużej miski. Solimy i mieszamy, a następnie zalewamy zimną wodą (do poziomu warzyw). Mieszamy, aż sól się rozpuści. Zostawiamy na ok. 1 godzinę, następnie odcedzamy i osuszamy warzywa, a potem wkładamy do słoików.
Gotujemy zalewę i zalewamy nią warzywa w słoikach. Słoiki dobrze zakręcamy.

Tak przygotowane pikle przechowujemy w lodówce. Możemy je również zapasteryzować (przez 7-8 min.), wtedy będą znacznie trwalsze (i nie będą wymagały lodówki).

Przepisów na pikle jest znacznie więcej, możemy też sami poeksperymentować. Powodzenia i smacznego!

Inspirujące przepisy na sezonowe warzywa i owoce znajdziesz tutaj

Targi Mieszkań w Expo Kraków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na urzadzone.pl urzadzone.pl
Dodaj ogłoszenie