
Gdy posiadamy już naszą wymarzoną kuchnię, wyposażoną w najlepszy sprzęt agd, designerskie meble i wszystko czego dusza zapragnie, warto dowiedzieć się czegoś o zasadach etykiety.
W artykule nie będziemy rozpatrywać złożonych zasad korzystania z różnego rodzaju sztućców podczas bardzo uroczystych kolacji, czy balów. (Pamiętać należy jednak, że w takich wypadkach zaczynamy używać sztućców położony najbardziej na zewnątrz, sztućce ułożone na górze służą do deserów.)
Oto kilka zasad o których warto pamiętać.
- Po prawej stronie talerza kładziemy zawsze noże i łyżki, po lewej widelce.
- Nóż układamy tak aby był zwrócony w lewą stronę.
- Nóż służy do krojenia i smarowania, nietaktem jest wkładanie go do ust.
- Jeśli przerywamy na chwilę posiłek, to nóż i widelec krzyżujemy na talerzu. W przypadku zupy łyżka pozostaje w naczyniu.
- Nie używaj tych samych sztućców do jedzenia obiadu i deseru.
- Łyżeczkę do herbaty (lub innego napoju) zawsze zostawiamy na przeznaczonym do tego spodku.
- Używane sztućce nie mogą być odłożone na stół, nietaktem jest także oparcie ich o talerz.
- Po zakończeniu posiłku należy odłożyć widelec i nóż równolegle, trzonkami skierowanymi w prawą stronę tak, aby tworzyły z krawędzią stołu kąt 45 stopni.
Trzymając się tych prostych zasad możemy pokazać że oprócz naszej kuchni także My trzymamy się odpowiednich standardów.
Pozdrawia ZespółProfi-kuchnia

Trwa budowa mostu nad torami w Bukownie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?