Wyciskarka do owoców czy sokowirówka. Świeże soki na wyciągnięcie ręki

Wojciech Lechowski
Domowy sok zawsze będzie zdrowszy niż ze sklepu.
Domowy sok zawsze będzie zdrowszy niż ze sklepu. Silviarita - pixabay.com
Świeże soki są niezwykle zdrowe i zawierają wiele potrzebnych organizmowi człowieka witamin. Można przyrządzać je samodzielnie w zaciszu własnego domu, ale potrzebny jest do tego odpowiedni sprzęt. Producenci AGD proponują wyciskarki lub sokowirówki. Które z tych urządzeń są lepsze?

Na postawione powyżej pytanie nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ w zasadzie to dwa różnie działające sprzęty i dające zróżnicowane rezultaty przetwarzania warzyw i owoców. Oczywiście tak sokowirówki, jak i wyciskarki charakteryzują się wieloma zaletami oraz wadami. Poniżej postaramy się przedstawić różnice dotyczące tych urządzeń i podpowiedzieć, które z nich będzie odpowiedniejsze wobec określonych preferencji użytkowych.

Jak działa sokowirówka?

Sokowirówka jest urządzeniem znanym dłużej niż wyciskarka. Pierwsze jej egzemplarze pojawiły się w Polsce już w latach siedemdziesiątych minionego stulecia i pewnie w wielu domach takie sprzęty funkcjonują do dziś. Dostępne aktualnie sokowirówki są oczywiście dużo nowocześniejsze, mają kompaktową budowę i estetyczny wygląd zewnętrzny. Na ogół kosztują też mniej niż dobrej klasy wyciskarka.

Sokowirówka to urządzenie szybkroobrotowe, dzięki niej uzyskamy pyszny, świeży sok.
Sokowirówka to urządzenie szybkroobrotowe, dzięki niej uzyskamy pyszny, świeży sok. Robert Bosch Sp. z o.o.

Sokowirówka jest urządzeniem szybkoobrotowym (6 000 – 12 000 obrotów/minutę), które po pierwotnym rozdrobnieniu surowca, poddaje go następnie odciśnięciu siłą odśrodkową. W efekcie tego procesu na sitach pozostaje wilgotny miąższ z warzyw i owoców, a oddzielony sok przepływa do naczynia zbiorczego. Na skutek dużej liczby obrotów, którym poddany jest surowiec, sok z niego jest napowietrzony i częściowo utleniony.

Taki produkt nadaje się do bieżącego spożycia. Nie należy go zatem przechowywać (nawet w lodówce). Jest też rzadszy i  bardziej klarowny niż sok uzyskiwany z wyciskarki. Mawia się również, że sokowirówka niszczy wiele substancji odżywczych, zawartych w warzywach i owocach. O tym jednak w dalszej części artykułu…

Zalety sokowirówki:

  • szybkie i efektywne działanie (przygotujemy dużą ilość soku w stosunkowo krótkim czasie);
  • sok z sokowirówki jest klarowny (doceniają to zwłaszcza dzieci);
  • niewygórowana cena zakupu (najprostsze urządzenie można nabyć już za około100 zł);
  • łatwość przetwarzania twardych owoców oraz warzyw korzeniowych (sokowirówka bez trudu poradzi sobie z wyciśnięciem soku z jabłek, buraków, marchwi, selera itp.).

Wady sokowirówki:

  • urządzenie jest głośne podczas pracy;
  • składa się z wielu kłopotliwych do umycia i wyczyszczenia elementów;
  • nie nadaje się do wyciskania soku z miękkich owoców (borówki, jagody, jeżyny, maliny) oraz z warzyw liściastych i ziół (szpinaku, natki pietruszki, sałaty itp.).
  • uzyskiwany sok jest napowietrzony i utleniony, co powoduje szybszą utratę wartości odżywczych;
  • sok z sokowirówki jest wodnisty, rozwarstwia się i szybciej traci świeżość.

Jak działa wyciskarka do soków?

Wyciskarki do soków to urządzenia wolnoobrotowe (70 – 120 obrotów/minutę). W zależności od ich rodzaju, we wnętrzu sprzętu znajduje się jeden lub dwa ślimaki, które wywierają nacisk na surowiec i przeciskają go przez sito. Uzyskiwany sok jest gęsty i zawiesisty, ale wypływa wolniej niż z sokowirówki.

Przygotowanie dużej szklanki napoju trwa zwykle od minuty do nawet kilku minut. Jednak wydajność surowca oceniana jest lepiej w przypadku poddawaniu go działaniu właśnie wyciskarki (z tej samej ilości owoców lub warzyw powstaje więcej soku niż w sokowirówce).

Wyciskarka doskonale radzi sobie tak z miękkimi owocami, jak i z twardszymi.
Wyciskarka doskonale radzi sobie tak z miękkimi owocami, jak i z twardszymi. Philips

Wyciskarka doskonale radzi sobie tak z miękkimi owocami, jak i z twardszymi. Te drugie trzeba jednak najpierw podzielić na mniejsze części. Urządzenie wyciśnie również sok z zieleniny, a niektóre jego modele zmielą orzechy lub kawę. Interesującą propozycją rynkową są sprzęty z funkcjami dodatkowymi (np. z możliwością przygotowywania koktajli, sorbetów itp.). W niektórych wyciskarkach można też pokroić domowy makaron (za pomocą specjalnej końcówki dodatkowej).

Sprawdź: Dlaczego warto jeść czereśnie i jakie przysmaki z nich można zrobić

Zalety wyciskarek:

  • cicha praca urządzenia;
  • doskonałe przetwarzanie surowca (duża ilość soku z danej partii danych warzyw lub owoców);
  • możliwość wyciskania surowców twardych, miękkich i liściastych;
  • wiele funkcji dodatkowych (np. mielenie kawy, krojenie makaronu itp.);
  • gęsty, zawiesisty, smaczny i odżywczy sok, który można przechowywać około 24-48 godzin (w lodowce);
  • dostępne są modele o kompaktowej budowie, które nie zajmują wiele miejsca w kuchni (wyciskarki pionowe);
  • łatwość czyszczenia urządzenia po użyciu (wyciskarka ma mniej elementów i mniej skomplikowaną budowę niż sokowirówka).

Wady wyciskarek:

  • spory koszt zakupu (przeciętnie kosztują kilkaset złotych, ale są też modele w cenie powyżej 1 – 2 tysięcy złotych);
  • sok nie jest klarowny (co dla niektórych może być wadą);
  • niektóre sprzęty mają znaczne gabaryty i mogą być problematyczne w bieżącym utrzymaniu w czystości.

A co z tymi witaminami i wartością odżywczą soków?

Czas powrócić do problemu podnoszonego we wcześniejszej części artykułu, czyli różnicy w zawartości witamin w sokach przyrządzonych za pomocą sokowirówki i wyciskarki. Sokowirówkom powszechnie przyzwyczajono się zarzucać, iż jakoby mają niszczyć witaminy i zmniejszać wartość odżywczą warzyw i owoców. Rozpisują się o tym niektóre portale promujące diety i zdrowe odżywianie. Witaminy i wartości odżywcze są ponoć degradowane poprzez dużą ilość obrotów, którym w procesie wirowania poddawana jest masa warzywno-owocowa.

Tymczasem na zlecenie jednego z wiodących producentów sprzętu AGD, naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Wiedniu przeprowadzili badania biologiczne, z których wynika jednoznacznie, że przeciętna zawartość witamin w sokach przygotowanych za pomocą szybkoobrotowej sokowirówki i wolnoobrotowej wyciskarki jest podobna. W zależności od użytych urządzeń oraz zastosowanych składników mogą jedynie wynikać nieznaczne wahania w ilości poszczególnych witamin. Podobnie jest z zawartością cukru oraz poziomem przeciwutleniaczy.

Istotna różnica dotyczy natomiast zawartości błonnika pokarmowego. WHO zaleca spożywanie go w ilości 25 – 30 g dziennie, ponieważ ma niezwykle dobroczynne działanie dla naszych organizmów (zapobiega wzrostom cukru we  krwi, spowalnia wchłanianie węglowodanów, wspiera florę bakteryjną układu pokarmowego, itd.). Soki z wyciskarki mają go dużo więcej niż te, które przygotowana za pomocą sokowirówki. Napój  bogaty w błonnik jest też bardziej sycący i korzystniejszy dla układu pokarmowego człowieka.

Pijmy soki ze smakiem i na zdrowie!

Do picia świeżych soków nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Są smaczne i zdrowe. I to niezależnie od rodzaju urządzenia, w którym je przygotujemy. Tak samo dobrze sprawdzają się tu sokowirówki jak i wyciskarki, choć ostateczny wybór sprzętu warto dopasować do indywidualnych preferencji. Sok z sokowirówki będzie rzadszy i bardziej wodnisty, co w szczególności docenią nasi milusińscy. W wyciskarce natomiast przygotujemy napój zawiesisty, w którym nie zabraknie mikrocząsteczek miąższu warzywno-owocowego i odżywczego błonnika.

Różnica może też dotyczyć stopnia skomplikowania mycia obydwu urządzeń do wyciskania soków. Sokowirówki są na ogół bardziej kłopotliwe w utrzymaniu w czystości, bo składają się z większej ilości elementów. Wyciskarkę umyjemy szybciej, zwłaszcza jeżeli zdecydujemy się na prosty model wyposażony w jeden ślimak.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wyższy podatek od nieruchomości od 2023 roku - video flesz

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na urzadzone.pl urzadzone.pl
Dodaj ogłoszenie