Jak wybrać front meblowy?

Katarzyna Korzeniecka
Chęć odświeżenia kuchni nie zawsze musi wiązać się z wymianą całej zabudowy. Jeśli jesteśmy zadowoleni z układu szafek, ich rozmieszczenia i funkcjonalności, wystarczy wymienić tylko fronty meblowe, by dokonać kuchennej rewolucji. W ten sposób nawet z babcinej, tradycyjnej kuchni możemy niewielkim kosztem stworzyć nowoczesne wnętrze. Pozostaje dylemat - jakie fronty wybrać?
Jak wybrać front meblowy?

W podjęciu decyzji wcale nie pomoże nam godzinne buszowanie w Internecie i przeglądanie stron z ofertą producentów. Pamiętajmy, że sesję zdjęciową na potrzeby serwisów wykonano w specjalnych warunkach oświetleniowych i poddano obróbce w programie graficznym. Dlatego nawet najlepsze zdjęcia nie są w stanie ukazać nam rzeczywistego wyglądu frontu - koloru, struktury powierzchni i stopnia połysku, jaki uzyskamy w naturalnie oświetlonym pomieszczeniu. Ponadto, inaczej wygląda pojedynczy front meblowy, inaczej natomiast komponować się będzie na całej powierzchni zabudowy. Warto więc kwestie doboru kolorystyki skonsultować osobiście z fachowcem - np. projektantem w salonie meblowym i obejrzeć dany front "na żywo".

Do tej rozmowy koniecznie trzeba się jednak przygotować choć w podstawowym zakresie z technologii produkcji frontów. To znacznie ułatwi nam rozmowę, wybór frontów do wymarzonej kuchni i pozwoli uniknąć rozczarowania w trakcie użytkowania.

Jak wybrać front meblowy?

Oto kilka ważnych informacji:

Fronty meblowe produkowane są z drewna litego, gęstych płyt MDF oraz z płyt wiórowych. Co je różni? Prócz ceny, gdzie oczywiście najdroższe jest lite drewno a najtańsza płyta wiórowa, każdy z tych surowców specjalizuje się w innym typie wykończenia.

1. Fronty z drewna to towar dość ekskluzywny. Aby mogło przez długie lata służyć w kuchni o wysokim poziomie wilgotności i w narażeniu na wysokie temperatury, musi być wcześniej odpowiednio przygotowane: sezonowane, suszone - a to procesy bardzo kosztowne. Kosztowne jest również sprowadzenie z dalekich krajów położonych w strefie równikowej gatunków tropikalnych tj. teak czy palisander. To rozwiązanie dla wyjątkowych amatorów, którzy muszą być jednak świadomi, że takie drewno - nawet po zabezpieczeniu najlepszym lakierem - może ciemnieć, uwydatniać sęki, wypuszczać żywicę.

Fronty drewniane można frezować, zaoblać ich krawędzie, albo np. szczotkować, czyli nadawać ich powierzchni efekt vintage. Do tego z drewna litego produkuje się fronty gięte, wykorzystywane np. na bocznym zwieńczeniu zabudowy.

2. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie w produkcji frontów płyt MDF. Właściwie płyta MDF jest formalnie płytą pilśniową, produkowaną specjalną metodą "na sucho" ze sprasowanych mikrocząstek drewna, dzięki czemu uzyskujemy produkt o bardzo jednorodnej strukturze. To dzięki temu MDF, w przeciwieństwie do standardowej płyty wiórowej można szlifować uzyskując gładką powierzchnię i - podobnie jak drewno - frezować, grawerować, zaoblać krawędzie, a nawet giąć.

MDF stosuje się pod fronty lakierowane oraz akrylowane. Aby uzyskać idealną taflę lakieru czy akrylu w wersji wysokiego połysku, trzeba bowiem najpierw uzyskać idealnie gładką powierzchnię płyty, co w przypadku zwykłej płyty wiórowej jest bardzo trudne, choć dzięki najnowszym technologiom również możliwe. Prócz lakierowania, fronty MDF można także oklejać foliami typu finish o bardzo bogatej kolorystyce i dekorach czy fornirować naturalnymi okleinami. Z płyt MDF produkowane są także fronty ramkowe pozwalające różnicować kolorystykę ramki oraz jej wypełnienia.

Jak wybrać front meblowy?

3. Najtańszym surowcem do produkcji frontów jest standardowa płyta wiórowa. Często można słyszeć opinie, że jest ona mniej odporna na wilgoć niż MDF. Tymczasem w znacznym stopniu zależy to od sposobu jej wykończenia, szczególnie zabezpieczenia krawędzi. Płyta wiórowa stosowana w kuchni powinna mieć wąskie krawędzie oklejone obrzeżem PCV lub ABS. Tak zabezpieczone fronty są często trwalsze od frontów z MDF-u foliowanego.

Dotychczas wadą płyty wiórowej był brak możliwości jej frezowania, gięcia, uzyskania gładkiej szlifowanej powierzchni. Obecnie jednak - przy modzie na kuchnie nowoczesne - fronty gięte czy frezowane nie są już tak popularne. Na rynku pojawiają się natomiast bardzo nowatorskie okleiny typu finish, które świetnie imitują nie tylko rysunek, ale i optykę a nawet strukturę kamienia czy drewna. Uszlachetnione nimi płyty wiórowe zyskują więc świetny wygląd i idealnie sprawdzają się na fronty kuchenne. Na rynku w tym roku pojawiły się również ciekawe fronty, w których przy pomocy płyt wiórowych o różnej grubości uzyskano efekt frontów ramowych (ramka wykonana jest z płyty grubszej niż środek frontu). W takim froncie można również stosować modne uchwyty wpuszczane, jak np. w najnowszym froncie Olivia firmy KAM.

OPINIE:

Andrzej Wołosz, producent mebli, firma KAM:

Modne fronty o wysokim połysku wykonuje się z płyt MDF poprzez naniesienie warstwy lakieru lub akrylu. Zaletą frontów akrylowych jest krótki czas realizacji, powtarzalność kolorystyki w wysokim połysku, a także możliwość renowacji. Akryl na frontach ma grubość około 1 mm. W przypadku delikatnych zarysowań akryl wystarczy wypolerować specjalną pastą, aby zatuszować uszkodzenia.

Jak wybrać front meblowy?

Katarzyna Orlikowska, technolog drewna:

Najbardziej newralgicznym elementem frontu, niezależnie czy jest on wykonany z drewna, MDF czy zwykłej płyty wiórowej, są jego krawędzie. Obecnie jest wiele sposobów, by je dobrze zabezpieczyć. W przypadku frontów lakierowanych czy akrylowanych może być to metalowa ramka, w przypadku okleiny finish koniecznie obrzeże ABS przyklejone wodoodpornym klejem

Sylwia Kowalska-Mikutel, projektant

Obecnie, gdy modne są fronty minimalistyczne, ciężar decyzji konsumenta nie opiera się na wyborze między rodzajem surowca do produkcji frontów. Nie słyszymy, że ma być to koniecznie drewno, MDF czy płyta wiórowa. Liczy się wizualny efekt końcowy, a ten w coraz ciekawszej formie możemy osiągnąć również korzystając ze zwykłej płyty wiórowej.

Agnieszka Kosycarz, użytkownik mebli:

Zdecydowałam się na fronty meblowe z płyty MDF lakierowanej na biało w wysokim połysku bez uchwytów z dotykowym systemem otwierania. Gdybym miała dziś na nowo meblować kuchnię także wybrałabym kuchnię białą z MDF, ale raczej w półmacie. Moim zdaniem jest znacznie łatwiejsza w utrzymaniu czystości, szczególnie gdy fronty nie mają typowych uchwytów i często dotyka się je palcami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na urzadzone.pl urzadzone.pl